Jan Barta

  • Jan Barta (* 18. dubna 1985) Kalifornie/ USA
  • český internetový podnikatel, investor a obchodník na burze. Narodil se v Kalifornii, kam jeho rodiče emigrovali. V devadesátých letech se pak s rodiči přestěhoval zpět do jižních Čech, kde vyrůstal. Barta pochází z rodu vynálezce obloukové lampy Františka Křižíka.
  • Podnikat začal v patnácti letech. Studoval na The English College in Prague a je absolventem londýnské University College London.
  • Podnikat začal už na základní škole prodejem melodií a tapet na mobily a založil firmu CrazyTomato. Později se zaměřil na obchodování na burze. Vydělal miliony korun na obchodování a zpeněžování návštěvnosti internetových domén pod firmou Elephant Orchestra. Byl jedním z hlavních akcionářů společnosti ePojisteni.cz, která byla prodána Bauer Media Group za přibližně 1 miliardu Kč.
  • Aktuálně Jan Barta působí jako zakladatel a partner v investiční skupině Pale Fire Capital, která má podíly v mnoha společnostech, jako jsou Aukro.cz, Scuk.cz, Groupon, Rouvy, jenprace.cz, Semantic Visions, UptimeRobot, MUNIPOLIS, Valuo, Extra.cz a dalších.
  • Jan Barta podporuje několik výzkumných projektů, neziskové organizace a pomáhá studentům z chudých rodin. Každý rok si vybírá jedno až dvě děti ze sociálně slabých rodin, kterým po dobu 6 let platí školné a kapesné. V roce 2016 sponzoroval českou fotbalovou ligu. Časopis Forbes ho k roku 2021 řadí s majetkem kolem 2,7 mld. Kč na 96. místo v žebříčku nejbohatších Čechů.

Partneři

Kafe Votom